در این مقاله از وبسایت کرج پکیج به شرح و معرفی قطعات اصلی پکیج دیواری، کاربرد و نحوه عملکرد آن ها میپردازیم
مبدل اصلی پکیج از جنس مس با روکش آلومینیوم است که تعداد زیادی فین یا پره بر روی آن وجود دارد . مبدل اصلی در پکیج در دو نوع مبدل تک منظوره و مبدل دو منظوره موجود می باشد . مبدل تک منظوره در پکیج های دو مبدله استفاده می شود و مبدل اولیه نام دارد . این مبدل یک ورودی و یک خروجی دارد . سایز لوله های درون مبدل اولیه 3/4 اینچ می باشد . وظیفه مبدل اولیه گرم کردن آب مدار گرمایش می باشد . نوع دیگر مبدل ، مبدل دو منظوره است . این مبدل در پکیج های تک مبدله استفاده می شود . وظیفه مبدل دو منظوره گرم کردن آب مدار گرمایش و همچنین گرم کردن آب بهداشتی می باشد . مبدل دو منظوره از دو لوله درون هم تشکیل شده که از لوله داخلی ، آب بهداشتی عبور کرده و از لوله بیرونی آب مدار گرمایش در جریان می باشد . دلیل این امر این است که چون که آب مدار گرمایش در یک مسیر بسته جریان دارد ، پس از مدتی به اشباع رسیده و در اثر حرارت مستقیم مشعل ایجاد رسوب نمی کند . ولی آب بهداشتی به دلیل اینکه مصرفی است و دور ریخته می شود ، در صورتی که در تماس با شعله مستقیم مشعل باشد ، در مبدل ایجاد رسوب می نماید . به همین دلیل آب گرمایش در مبدل دو منظوره با حرارت مستقیم مشعل گرم شده ولی آب بهداشتی با شعله غیر مستقیم و در اثر حرارت آب گرمایش ، گرم می شود . جهت جریان آب گرمایش و بهداشتی در مبدل دو منظوره بر خلاف هم است تا سطح تبادل حرارت افزایش یابد . سایز لوله های مسیر گرمایش مبدل دو منظوره 3/4 اینچ و سایز لوله های مسیر بهداشتی این مبدل ، 1/2 اینچ می باشد. مبدل دو منظوره دو مسیر ورودی و دو مسیر خروجی دارد.
آشنایی با خدمات karajpackage.com ، ما بعنوان یکی از پرتجربه ترین و بهترین ها در حوزه خدمات سرویس پکیج در کرج سالهاست که به ارائه خدمات به شما همشهریان عزیز در شهر کرج و استان البرز می پردازیم.
مبدل ثانویه یا مبدل صفحه ای در پکیج های دو مبدله استفاده شده و جنس آن از استنلس استیل می باشد که از تعداد زیادی صفحات موازی تشکیل شده است . وظیفه مبدل ثانویه گرم کردن آب بهداشتی با حرارت 60 درجه سانتی گراد و با اختلاف دمای بین خط رفت و برگشت 30 درجه سانتی گراد می باشد. آب بهداشتی در مبدل ثانویه توسط حرارت آب مدار گرمایش ، گرم می شود. این مبدل از 2 مسیر تشکیل شده است. یک مسیر گرمایش و یک مسیر بهداشتی ، که جهت جریان آب بهداشتی و گرمایش در این مبدل بر خلاف هم و عمود بر هم می باشد. دلیل این امر افزایش سطح تبادل حرارت است. این مبدل توسط 2 عدد پیچ ، بین بلوک رفت و برگشت نصب می گردد. آب بندی مبدل به وسیله 4 عدد واشر مخصوص آب بندی انجام می شود.
منبع انبساط ، بر روی مدار گرمایش نصب می گردد. وظیفه منبع انبساط خنثی کردن نواسانات حجمی آب مدارگرمایش در اثر افزایش حرارت و همچنین جبران کمبود فشار آب مدار گرمایش می باشد. منبع مورد استفاده در پکیج از 2 صفحه فلزی تشکیل شده که توسط یک دیافراگم لاستیکی از هم جدا می گردند. در یک طرف این دیافراگم آب مدار گرمایش در جریان می باشد و در طرف دیگر از گاز بی اثر مانند هوا ، ازت یا نیتروژن پر شده است. منبع انبساط پکیج در اندازه های 6 لیتری ، 8 لیتری و 10 لیتری موجود می باشد. فشار هوای منبع انبساط پکیج باید 1 بار باشد . بر روی این منبع یک والو قرار گرفته است که توسط آن می توان فشار هوای منبع را تنظیم کرد. همچنین در صورت سوراخ بودن دیافراگم با فشار دادن سوزن والو ، آب درون منبع به بیرون فواره زده که باید منبع تعویض گردد.
شیر اطمینان یا شیر 3 بار یک شیر حساس در برابر فشار است که بر روی مدار گرمایش نصب شده و در صورتی که فشار آب مدار گرمایش از 3 بار بیشتر گردد عمل کرده و آب اضافی را از طریق شلنگی که به آن متصل است تخلیه می نماید تا فشار آب مدار گرمایش به زیر 3 بار کاهش یابد . مسیر شلنگ متصل به شیر اطمینان باید به گونه ای باشد که در صورت عمل کردن شیر 3 بار ، آب مدار گرمایش به روی مصرف کننده پاشیده نشده و یا باعث خرابی کابینت یا وسایل اطراف پکیج نگردد. دلیل استفاده از شیر اطمینان این است که فشار آب مدار گرمایش بیش از حد بالا نرود به دلیل اینکه افزایش بیش از حد فشار باعث ترکیدگی لوله ها و سیستم می گردد. افرایش فشار مدار گرمایش می تواند به دلیل افزایش دمای آب و یا بیش از حد پر شدن سیستم از آب باشد.
فلوسوئیچ ، باز شدن آب گرم بهداشتی را به برد اطلاع می دهد. درون فلوسوئیچ یک شناور از جنس تفلون قرار گرفته که در بالای آن یک آهنربای دائم وجود دارد. با ورود آب سرد شهری به درون فلوسوئیچ با دبی حداقل 2 تا 2.5 لیتر بر دقیقه یا فشار 0.2 بار شناور به سمت بالا حرکت کرده و درنتیجه آهنربا نیز به بالا حرکت می کند و کنتاکت ایجاد می گردد. یک جریان الکتریکی ایجاد شده ، به برد فرستاده می شود و برد متوجه باز شدن شیر آب گرم بهداشتی می گردد. این قطعه در محل ورود آب سرد شهری به پکیج نصب شده و یک کلید نرمال اوپن ( NO ) بوده و در حالت عادی کنتاکت آن باز می باشد.
موتور شیر سه راهه با برق 220 ولت ac و فرکانس 50 هرتز کار کرده و به صورت خطی یا رفت و برگشتی عمل می نماید . وظیفه این موتور تغییر مسیر آب مدار گرمایش بین مبدل ثانویه و رادیاتور ها می باشد. این موتور در پکیج های دو مبدله استفاده می گردد. موتور شیر سه راهی در حالت عادی و استراحت در حالت آب گرم بهداشتی قرار دارد . محل قرار گیری این شیر در بعضی از پکیج ها در خط رفت مدار گرمایش و در برخی پکیج های دیگر در خط برگشت مدار گرمایش است. این موتور در برخی دستگاه ها به صورت عمودی و در برخی دیگر به صورت افقی نصب شده است. عملکرد موتور شیر سه راهی به این صورت است که زمانی که شیر آب گرم بهداشتی باز می گردد شفت درون موتور حرکت کرده و مسیر رادیاتور ها را مسدود می نماید و در نتیجه مسیر گرمایش مبدل ثانویه باز شده و آب مدار گرمایش بین مبدل اصلی و مسیر گرمایش مبدل ثانویه سیرکوله شده و در نتیجه آب سرد شهری که در مسیر بهداشتی مبدل ثانویه جریان دارد ، توسط آب مدار گرمایش گرم می شود. در حالت گرمایش عملکرد شیر سه راهی برعکس می گردد. به این صورت که شفت درون موتور شیر سه راهی حرکت کرده و با حرکت دادن مغزی مکانیکی ، مسیر گرمایش مبدل ثانویه را مسدود می کند و در نتیجه مسیر رادیاتور ها باز می گردد و آب مدار گرمایش توسط پمپ سیرکولاتور بین مبدل اصلی و رادیاتور ها سیرکوله می شود. شیر سه راهی از یک مسیر اصلی و دو مسیر فرعی تشکیل شده است. مسیر اصلی به پمپ متصل است و یکی از مسیر های فرعی به مبدل ثانویه و مسیر فرعی دیگر به رادیاتور ها متصل است. این موتور در بازار به نام های شیر موتوری و یا شیر برقی آب نیز معروف بوده و توسط خار به بلوک سه راهه متصل می گردد.
شیر پرکن شیر کوچکی است که در زیر پکیج قرار گرفته و به وسیله آن می توان آب سرد شهری و همچنین آب گرم بهداشتی را وارد مدار گرمایش کرد. تنها راه ارتباط مدار گرمایش و بهداشتی ، شیر پرکن می باشد. شیر پرکن در محل ورود آب سرد شهری به رفت یا برگشت مدار گرمایش وصل می شود. همچنین در بعضی از پکیج ها در محل ورود آب گرم بهداشتی به رفت یا برگشت مدار گرمایش متصل است. این شیر در انواع دستی ، برقی و اتوماتیک موجود می باشد. نوع دستی به صورت پیچ است و با باز کردن آن می توان آب مصرفی را وارد مدار گرمایش کرد. نوع برقی با برق 220 ولت AC فرکانس 50 هرتز کار می کند و با فشار یک دکمه آب مصرفی وارد مدار گرمایش می گردد. نوع اتوماتیک نیز در صورت کاهش فشار آب مدار گرمایش ، به صورت اتوماتیک آب را وارد مدار گرمایش می نماید. فقط باید به این نکته توجه داشت که در صورت استفاده از نوع اتوماتیک حتما برنامه اخطار نشت بر روی برد موجود باشد. زیرا اگر برنامه اخطار نشتی موجود نباشد و در سیستم ، نشتی وجود داشته باشد ، برد متوجه وجود نشتی نمی گردد و شیر پرکن اتوماتیک به صورت مداوم فشار گرمایش را پر می نماید که بسیار خطرناک است. استاندارد پر کردن شیر پرکن پکیج ، 1 الی 1.5 بار می باشد.
سنسور دود ، یک کلید حساس در برابر حرارت می باشد که در پکیج های بدون فن بر روی کلاهک تعدیل نصب شده و در صورتی که دمای کلاهک تعدیل به 75 درجه سانتی گراد (66 تا 84 درجه سانتی گراد) برسد ، به برد پیغام داده و برد دستگاه را خاموش می نماید. این سنسور به نام های ترموستات دودکش و یا کلید ایمنی دود و یا ترموستات ایمنی دودکش نیز معروف می باشد. این سنسور NC بوده یعنی در حالت عادی کنتاکت آن بسته می باشد. عملکرد ترموستات دودکش به این صورت می باشد که زمانی که مسیر دودکش بسته شده باشد دود به درون کلاهک تعدیل بر می گردد و در نتیجه دمای کلاهک تعدیل افزایش یافته و باعث عملکرد سنسور می شود و پکیج خاموش می گردد.
گاهی اوقات ممکن است سنسور ان تی سی خراب شود و یا کارایی خود را از دست بدهد و دمای آب بیش از اندازه گرم شود که همین امر ممکن است باعث آسیب به سیستم شود. برای ایمن بیشتر یک کلید حرارتی به نام ترموستات حد به مدار اضافه می شود. ترموستات حد ، یک کلید حساس در برابر حرارت است که بر روی مبدل اصلی پکیج نصب شده و در صورتی که دمای مبدل به 105 درجه سانتی گراد برسد پکیج را خاموش می کند. این کلید که به نام ترموستات ایمنی هم در بازار معروف است NC بوده یعنی در حالت عادی کنتاکت آن بسته می باشد. برق اصلی پکیج از ترموستات ایمنی عبور می کند. دمای قطع ترموستات 105 درجه و دمای وصل مجدد آن 76 درجه سانتی گراد می باشد. در محل اتصال ترموستات به مبدل از یک خمیر سیلیکونی استفاده شده است که باعث افزایش تبادل حرارت بهتر بین مبدل و ترموستات شده ، به عنوان هادی حرارتی عمل می کند و برای جلوگیری از زنگ زدگی محل اتصال مبدل به ترموستات می شود.
فلومتر پکیج علاوه بر اینکه باز شدن آب گرم بهداشتی را به برد اطلاع داده ، میزان دبی آب ورودی به پکیج را نیز اطلاع می دهد. درون فلومتر یک توربین قرار گرفته که در کنار آن یک کنتاکت قرار دارد. با ورود آب سرد شهری به درون این قطعه با دبی حداقل 1.5 تا 2 لیتر بر دقیقه یا فشار 0.2 بار ، توربین شروع به چرخش کرده و کنتاکت ایجاد می گردد. در نتیجه پالس های برق به برد فرستاده شده و برد متوجه باز شدن شیر آب گرم بهداشتی می شود . هرچه میزان دبی آب ورودی به فلومتر بیشتر باشد ، توربین با سرعت بیشتری چرخیده و در نتیجه پالس های برق بیشتری به برد ارسال می گردد و برد با توجه به میزان پالس های ارسالی از فلومتر ، دهانه شیر برقی گاز را به صورت مدولار باز و بسته می نماید و درنهایت ارتفاع شعله به صورت مدولار تنظیم می گردد. بنابر این در پکیج هایی که از فلوسوئیچ استفاده شده ارتفاع شعله در زمان باز شدن شیر آب مصرفی ثابت می باشد ولی در پکیج هایی که در آنها از فلومتر استفاده شده است ، ارتفاع شعله در زمان باز بودن شیر آب مصرفی با توجه به دبی آب ورودی ، به صورت مدولار تنظیم می گردد. فلومتر در محل ورود آب سرد مصرفی به پکیج نصب شده است.
پرشر سوئیچ هوا جهت تشخیص عملکرد صحیح فن شوفاژ دیواری استفاده می شود که یک کلید ایمنی دود است ، که از یک دیافراگم و میکروسوئیچ تشکیل شده است . این کلید در داخل محفظه احتراق بسته قرار گرفته و هنگامی که فن شروع به کار می کند ، فشار یک سمت دیافراگم کاهش یافته و میکروسوئیچ فعال می شود و یک جریان الکتریکی به برد ارسال شده و برد متوجه عملکرد صحیح فن می گردد. در صورت ایجاد مشکل در مسیر خروج دود یا خرابی فن پکیج ، میکروسوئیچ غیر فعال گشته و برد جریان گاز را قطع می نماید. فشار عملکرد این کلیدها روی پرشر دود درج شده است و ممکن است در پکیج با ظرفیت های مختلف ، متفاوت باشد. پرشر هوا یک کلید نرمال اوپن (NO) است که در حالت عادی کنتاکت آن باز می باشد. اگر قبل از روشن شدن فن ، این کلید یکسره شود پکیج روشن نمی شود. بر روی برخی از پرشرها 3 پایه قرار گرفته و شماره هر پایه در کنار آن درج شده است. پایه های 1 و 3 NO بوده و کابل برد باید به پایه های 1 و 3 متصل گردند.
بر روی فن ، لوله ونتوری قرار دارد که وظیفه آن ، کنترل تخلیه محصولات احتراق می باشد. با روشن شدن فن ، هوای زیر دیافراگم پرشر سوئیچ هوا از طریق شیلنگ سیلیکونی به داخل ونتوری مکیده می شود ، در نتیجه دیافراگم باعث اتصال کنتاکت می گردد. فشار مکش باید حداقل 6/. میلی بار باشد تا بتواند کنتاکت را وصل کند. با اتصال کنتاکت ، جریان الکتریکی برقرار شده و برد به عملکرد صحیح فن پی می برد.
همانطور که فشار بالا برای دستگاه پکیج خطر ساز است ، در صورتی که فشار مدار گرمایش خیلی پایین باشد نیز به دستگاه آسیب جدی وارد می شود. به همین دلیل جهت کنترل کاهش فشار آب مدار گرمایش از پرشر سوئیچ آب استفاده می شود.
پرشر سوئیچ آب یک کلید کنترل حداقل فشار آب است که بر روی مدار گرمایش نصب شده و در صورتی که فشار آب مدار گرمایش از ۰/۵ بار کمتر شود ، به برد پیغام داده و دستگاه خاموش می گردد. پرشر سوئیچ آب یک کلید نرمال اوپن (NO) بوده یعنی در حالت عادی کنتاکت آن باز می باشد. پرشر سوئیچ آب از یک دیافراگم و یک کنتاکت تشکیل شده که زمانی که فشار آب مدار گرمایش کمتر از ۰/۵ بار باشد ، این کنتاکت باز می شود و از روشن شدن پکیج جلوگیری می شود . ولی زمانی که فشار آب مدار گرمایش از ۰/۵ بار بیشتر گردد کنتاکت وصل شده و یک جریان الکتریکی به برد ارسال می گردد و برد دستگاه را روشن می نماید. درصورتی که فشار گرمایش از ۰/۵ بار کمتر باشد و دستگاه روشن شود باعث آسیب دیدن پمپ و مبدل می گردد.
کاهش فشار مدار گرمایش دلایل متعددی دارد که مهمترین آنها شامل موارد زیر می باشد:
شیر هواگیری اتوماتیک یا ایرونت بر روی مدار گرمایش نصب شده و هوای درون پمپ و مدار گرمایش را تخلیه می نماید. وجود هوا درون مدار گرمایش باعث اختلال در عملکرد پمپ شده ، ضریب انتقال حرارت را کاهش داده و باعث ایجاد ضربه قوچ در لوله کشی ساختمان می گردد. همچنین باعث ایجاد خوردگی در سیستم می شود.
در داخل شیر هواگیری اتوماتیک یک شناور از جنس تفلون قرار گرفته که در حالت عادی روزنه بالای ایرونت را مسدود می کند. با ورود هوا به داخل ایرونت ، این شناور در اثر نیروی جاذبه زمین به سمت پایین حرکت کرده و در نتیجه هوای درون آن از طریق روزنه تخلیه می گردد. پس از تخلیه هوا ، مجددا شناور به سمت بالا حرکت کرده و روزنه را مسدود می نماید.
یک نکته بسیار مهم وجود دارد که در زمان راه اندازی پکیج حتما باید پیچ بالای شیر هواگیری اتوماتیک باز باشد یعنی باید این پیچ را 1 تا 2 دور باز کرد تا عمل خروج هوای درون مدار گرمایش به خوبی انجام گیرد و در غیر این صورت هوای درون مدار گرمایش تخلیه نشده و راندمان دستگاه کاهش می یابد.
یک مقاومت متغیر وابسته به دما می باشد که ضریب حرارتی آن منفی است یعنی با افزایش دما مقاومت آن کاهش یافته و با کاهش دما مقاومت آن افزایش می یابد. ان تی سی در دو نوع مستغرق و جداری وجود دارد . ان تی سی مستغرق در تماس مستقیم با آب قرار می گیرد ، ولی NTC جداری بر روی جدار لوله نصب می گردد. بنابر این دقت NTC مستغرق بیشتر از نوع جداری می باشد ولی عمر NTC مستغرق کمتر است به دلیل اینکه به مرور زمان رسوب می گیرد. مقاومت ntc در 25 درجه سانتی گراد 10 کیلو اهم می باشد که به وسیله یک اهم متر می توان سلامت ntc را تست کرد. ntc مخفف عبارت Negative Temperature Coefficient می باشد. در صورتی که سنسور NTC رزوه ای باشد باید توسط آچار در محل مخصوص خود نصب گردد . ولی اگر NTC فیتینگی باشد باید توسط خار در محل خود نصب شود . در صورتی که سنسور NTC در خط گرمایش نصب گردد به آن NTCR و در صورتی که در خط بهداشتی نصب شود به آن NTCS می گویند.
آب در مدار گرمایش مرتب یک مسیر بسته را طی می کند و اصطلاحا آب سیرکوله می شود که این انرژی گردش آب ، توسط پمپ تامین می گردد. پمپ ، آب سرد درون رادیاتور را مکیده و به سمت مبدل حرارتی می فرستد ، آب در مبدل داغ شده و به سمت رادیاتور حرکت می کند و این عمل مرتب انجام می شود. به همین دلیل به پمپ پکیج ، پمپ سیرکولاتور گفته می شود. پمپ با برق 220 ولت ac و فرکانس 50 هرتز کار می کند. تحمل دمای پمپ 110 درجه سانتی گراد می باشد. پمپ سیرکولاتور معمولا در خط برگشت مدار گرمایش نصب می گردد ، به دلیل اینکه آب مدار گرمایش بعد از اینکه از رادیاتور ها خارج می شود حرارت آن کاهش یافته و باعث خنک شدن سیم پیچ الکتروموتور پمپ می گردد. بر روی پمپ یک پیچ قرار گرفته که با باز کردن آن می توان به شفت الکتروموتور دسترسی پیدا کرد و شفت را چرخاند تا در صورتی که پمپ گیرپاژ شده باشد از حالت گیرپاژ خارج گردد. در زمان باز کردن این پیچ مقداری آب گرمایش به بیرون ریخته می شود که کاملا طبیعی است. ولی اگر آب گرمایش با فشار به بیرون فواره بزند نشان دهنده خوردگی و لقی شفت الکتروموتور است و باید تعویض گردد . جنس شفت از سرامیک می باشد. پمپ در زمان استارت ، آمپر زیادی را می کشد . برای جلوگیری از این افزایش جریان ، از خازن راه انداز بر روی پمپ استفاده شده است که ظرفیت این خازن راه انداز بر روی پمپ درج شده است.
شیر برقی گاز سیت 845 از 2 عدد شیر برقی و یک عدد رگلاتور تشکیل شده است. شیر برقی اول (EV1) ، شیر برقی دوم (EV2) و شیر برقی مدولار. شیر برقی اول به صورت مغناطیسی عمل می نماید و با برق 220 ولت ac و فرکانس 50 هرتز کار می کند. وظیفه شیر برقی اول قطع و وصل مسیر جریان گاز خروجی از شیر برقی گاز می باشد. شیر برقی دوم همانند شیر برقی اول عمل نموده و جهت ایمنی بیشتر بعد از شیر برقی اول نصب شده است. شیر برقی مدولار برای تنظیم میزان گاز خروجی استفاده می شود و در واقع ارتفاع شعله توسط شیر برقی مدولار قابل تنظیم می باشد. حداقل ارتفاع شعله 1 سانتی متر بالاتر از سطح مشعل و حداکثر ارتفاع شعله 2 سانتی متر مانده به مبدل اصلی می باشد. به هیچ عنوان شعله نباید به مبدل اصلی پکیج برخورد نماید. جهت تنظیم حداقل ارتفاع شعله دستگاه را در حالت آب مصرفی روشن می کنیم. سپس یکی از کابل های شیر برقی مدولار را جدا می نماییم تا شعله حداقل گردد. سپس توسط آچار نمره 10 مهره برنجی وسط را ثابت نگه داشته و توسط پیچ گوشتی پیچ وسط را می چرخانیم تا حداقل ارتفاع شعله تنظیم گردد. جهت تنظیم حداکثر ارتفاع شعله همچنان که شیر آب بهداشتی باز است و پتانسیومتر بهداشتی روی حداکثر قرار دارد ، کابل شیر برقی مدولار را متصل نموده و توسط پیچ گوشتی ، پیچ وسط را ثابت نگه می داریم و به وسیله آچار نمره 10 مهره برنجی وسط را می چرخانیم تا حداکثر ارتفاع شعله تنظیم گردد. در پکیج های فن دار ، در زمان تنظیم ارتفاع شعله باید شلنگ هوا که بین شیر برقی گاز و محفظه احتراق قرار گرفته را جدا نمایید. دلیل ماژوله کردن شعله یا کوتاه و بلند نمودن شعله این است که وقتی پکیج در حالت بهداشتی روشن می شود ارتفاع شعله حداکثر می باشد تا آب مصرفی به سرعت گرم شود. ولی در حالت گرمایش ، مشعل با حداقل توان روشن شده و با حداقل توان خاموش می گردد.
1 Comment
مطلب عالی و مفید بود متشکریم ممنون میشم گزیده ای از تجربات عملی در خصوص پکیج دیواری و تعمیر آن را داشته باشم